Era o iarna cumplita. Ger de crapau pietrele si viscol de nu se vedea la trei metri. Era 31 decembrie, iar anul 1889 se pregate de plecare.
Targul Iesilor, luminat de vestitele lampi cu gaz aerian care dadeau stralucire vitrinelor insirate pe Ulita Mare. In clinchet de zurgalai, saniutele sagetau ulitele de la o pravalie la alta. Din magazinele de moda, Pruncu Karakash si Malvina, de pe Ulita Mare, cucoanele vremii cumparau vrafuri de cutii cu zorzoane femeiesti, iar din magazinul cu straie barbatesti al lui Iacob Hrisch, domnii subtiri se pricopseau cu haineturi nemtesti.
In fata bacaniilor "La Leu", a fratilor Iby, "La Africanu", "La Jules Bogusz", siraguri de sanii descarcau lazi cu sticle de vinaturi de Cotnari, Malaga, Bordeaux, Rhin, bere Pilsen Export, Pilsen Bock, carnati unguresti si polonezi, salamuri de Verona si Lyon, sunci vieneze, cascavaluri, alune siciliene, mirodenii, ciorchini de ananas, curmale, lamai si tot soiul de undelemnuri. In ajunul Anului Nou, in Iasiul acelor vremuri, ca si astazi de altfel, era alergatura serioasa.
Dupa atata zbucium, duducutele cu nasul piscat de ger se opreau olecuta sa se trateze cu un ceai fierbinte cu rom si cu o felie de tort, la renumitele cofetarii de pe strada Lapusneanu, George et Comp si Madame Alexandre.
Huia targul de buhaie, harapnice, cornuri, rasunau strigatele irozilor, papusarilor si ursarilor, care iesisera pe strazi sau repetau prin ograzi zicerile serii de ajun a Noului An.
Din Ciurchi, Ticau, Broscarie, Moara de Vant, de la Trei Fantani si Rufeni porneau catre centru carduri de mascati, ascunsi in blanuri de jivine si pene de zburatoare, cu ursi adevarati sau din stuf si cu capre, caiuti, nunti taranesti si felurite plugusoare.
In jurul nuntilor taranesti, cu flacai in straie albe si palarii cu oglinzi si cordele, se adunau ciurd