Legea care prevede introducerea votului obligatoriu a trecut tacit de Senat si a ajuns in dezbaterea Camerei Deputatilor, camera decizionala. Proiectul este extrem de controversat, pe de o parte pentru ca intra in conflict cu Constitutia, iar pe de alta pentru ca efectele s-ar putea sa fie cu totul altele decat cele dorite.
Argumentele care au stat la baza acestei initiative legislative sunt simple. Prezenta la urne a romanilor a scazut de la peste 80% imediat dupa Revolutie, la circa 30% la ultimele alegeri. Toate sondajele de opinie arata ca, profund nemultumiti de prestatia zilnica a clasei politice si perfect constienti de trocurile "galeti vs. vot", romanii nu mai doresc sa faca figuratie in spectacolele electorale care se organizeaza din cand in cand.
Unul dintre initiatorii legii, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, spera ca, odata introdusa obligativitatea votului, astfel de practici ar fi mult reduse, pentru ca una e sa dai bani ca sa cumperi cateva zeci sau sute de alegatori, alta e sa platesti pentru cateva zeci de mii.
Votul obligatoriu a trecut tacit de Senat - vezi ce amenzi risca absentii
Experienta altor tari arata insa ca problema absenteismului la urne nu se rezolva neaparat transformand dreptul universal la vot in obligatie, ci lucrand asupra adevaratelor cauze: lipsa de profesonalism a politicienilor si scaderea implicarii civice a cetatenilor.
Un cadru ceva mai larg
Peste 30 de tari de pe intreg mapamondul au vot obligatoriu. Printre ele se numara si vechi democratii europene, cum ar fi Grecia, Cipru, Belgia sau Luxemburg, dar nu numai.
Mai mult, incepand din 1893 si pana in urma cu cativa ani, si alte tari europene au aplicat, pentru diverse perioade, acest sistem de vot obligatoriu, cum ar fi Austria, Franta, Olanda, Spania, Suedia.
In plus, sa nu uitam ca