Vopsea de ouă expirată de doi ani, carne de miel alterată, cozonaci cu valoare nutritivă eronată şi carne de berbecuţ fără etichete pentru identificarea datei limită de consum sunt doar câteva dintre neregulile constatate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în ceea ce priveşte alimentele tradiţionale de Paşte.
Printre abaterile constatate de către inspectori au fost şi cele la comercializare de Kaiser alterat, a cozonacului cu nucă fără deţinerea atestatului de produs tradiţional, a organelor de miel cu etichetă netradusă şi a vinului Cabernet Sauvignon, care era vândut sub denumirea de vin de masă, după cum arată ultimul raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
De asemenea, reprezentanţii ANPC au mai constatat comercializare cărnii preambalată de pasăre şi berbecuţ fără etichete pentru identificarea datei limita de consum şi a cărnii de vită alterată (40 kg).
Raportul mai arată că comercianţii mai vindeau carne de oaie fără documente de provenienţă, rahat care era etichetat necorespunzător, dar şi peşte care era depozitat în condiţii neadecvate.
Tone de produse confiscate şi amenzi aproape 1,2 milioane de lei
În urma controalelor efectuate în perioada Sărbătorilor Pascale, trei sferturi dintre agenţii economici care comercializează produse alimentare specifice Paştelui au fost găsiţi cu nereguli, inspectorii dispunând retragerea de la comercializare a 26 de tone de produse şi amenzi de aproape 1,2 milioane de lei.
Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a precizat că au fost verificaţi 1.056 de operatori economici din toată ţara, la 792 dintre ei fiind descoperite nereguli.
În total a fost verificată o cantitate de 121 de tone de produse alimentare, iar 32 de tone nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
Astfel, din c