Remediile tradiţionale chinezeşti pot fi toxice pentru organismul uman, avertizează oamenii de ştiinţă australieni. Savanţii au constatat, în urma unor analize a 15 mostre de remedii chinezeşti, că tratamentele tradiţionale conţineau substanţe cu potenţial toxic, alergeni şi chiar urme de animale pe cale de dispariţie, informează The Telegrah.
„Medicina tradiţională chinezească are o lungă istorie culturală, dar astăzi utilizatorii săi trebuie să fie conştienţi de riscurile pe care şi le vor asuma dacă au de gând să se trateze cu astfel de remedii”, spune dr.Michael Bunce, de la Universitatea Murdoch din Australia, principalul autor al acestui studiu.
Pentru a ajunge la această concluzie oamenii de ştiinţă au studiat 15 mostre de substanţe medicinale tradiţionale chinezeşti confiscate de vameşii australieni sub formă de pudră, comprimate, geluri, fulgi şi preparate pentru infuzii.
„În total, am găsit 68 de familii de plante diferite în aceste tratamente, care sunt amestecuri complexe”, precizează dr.Bunce, ale cărui cercetări sunt publicate în revista ştiinţifică americană PLoS Genetics.
Unele preparate conţineau plante din genurile Ephedra şi Asarum. Aceste plante au în compoziţia lor substanţe chimice care pot fi toxice dacă sunt prost dozate. Experţii au mai constatat că pe eticheta acestor produse nu era menţionată doza recomandată, pentru a evita efectele adverse.
„În urma analizelor am mai constatat că unele remedii conţineau urme de animale a căror comercializare este supusă unor restricţii deoarece sunt clasate ca specii vulnerabile, pe cale de dispariţie, printre care se numără şi ursul negru asiatic şi antilopa saiga”, spune autorul studiului.
În plus, cercetătorul mai notează că unele dintre aceste produse aveau etichete înşelătoare. Unul dintre ele, prezentat ca fiind realizat în proporţie de 100% pe bază de ingre