Lumina sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, la ora 20.30, cu un avion special de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, aeronava întârziind două ore, potrivit Mediafax.
"Ca în fiecare an, pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti, în seara zilei de sâmbătă, 14 aprilie 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegaţia Patriarhiei Române condusă de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, aduce Lumina sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special", informează Patriarhia Română.
Lumina sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (ora 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.
Patriarhul ortodox grec, Theophilos III, a împărţit sâmbătă, la Sfântul Mormânt din Ierusalim, 'focul sfânt', ce a trecut rapid de la o lumânare la alta, parcurgând Oraşul Vechi al Ierusalimului, potrivit unei tradiţii ce datează din secolul al IV-lea, transmite Rompres.
Zece mii de credincioşi au participat la ceremonie, potrivit postului public de radio din Israel, o cifră în scădere în raport cu anii precedenţi.
Patriarhul ortodox grec, Theophilos III, a ieşit din bazilică cu o lumânare aprinsă, în strigătele în greacă 'Axios' (El este demn).
Acest rit milenar, simbol al eternităţii, al păcii şi învierii lui Hristos, este unul din momentele importante ale creştinismului oriental.
Detaliile cu privire la originea 'focului sacru' sunt un secret păzit cu grijă de ierarhia ortodoxă.
Tradiţia situează la Sfântul Mormânt ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa în mormânt şi învierea.
Mormântul Sfânt