Pastele este, alaturi de Nasterii Domnului, Craciunul, una dintre cele mai importante sarbatori crestine, plina de traditii si semnificatii stravechi, mult mai vechi decat sarbatoarea in sine.
Ziua de Sambata Mare este un moment tensionat in fiecare casa, momentul in care toate gospodinele au multe de pregatit pentru ca pe masa din prima zi de Paste sa se gaseasca toate preparatele traditionale: oua rosii, pasca si carne de miel. Daca nu au avut timp, gospodinele vor trebui sa se trezeasca sambata dis de dimineata si pregateasca, dupa obicei, cele necesare.
Cat va costa masa de Paste
Pe masa de Paste trebuie neaparat sa existe oua rosii, obicei transmis din timpuri stravechi, cu 2000 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos. Una dintre legendele ajunse pana la noi spune ca, insasi Maica Domnului ar fi pus un cos cu oua sub crucea pe care fiul ei era rastignit. Erau ouale pe care voia sa le dea soldatilor ca sa-i induplece sa aiba mila de fiul ei. Sangele Mantuitorului, simbol al vietii, care a curs peste ouale din cos, le-a inrosit.
Ouale de pe masa de Paste, cu semnificatie religioasa, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii. Ouale se ciocnesc din prima zi de Paste pana la Inaltare si se rosteste cu bucurie formula traditionala "Hristos a inviat!" la care cealalta persoana raspunde, cu sufletul patruns de dragoste si respect fata de evenimentul sarbatorit, "Adevarat a inviat!"
Se crede ca mielul de Paste este bine sa fie sacrificat in Vinerea Mare facandu-se, in acest fel, o apropiere intre sacrificiul lui Hristos, care este rastignit, si cel al mielului, care este unul din simbolurile sub care, inainte de instituirea oficiala a religiei crestine, era reprezentat Domnul Iisus Hristos. Friptura de miel si dropul sunt feluri