Doar regulile sunt mai stricte, mult mai stricte, decât într-un cămin de studenţi, cum poate părea la prima vedere. Întotdeauna curăţenia e impecabilă, iar vocile nu se aud prea tare deloc, în fiecare zi a Comunităţii Terapeutice din Penitenciarul Jilava.
Parte a proiectului realizat cu finanţare norvegiană prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, Programul de Comunităţi Terapeutice ajută la recuperarea a 25 de tineri din penitenciarul Jilava. Capacitatea secţiei destinate foştilor consumatori de droguri este de 26 de locuri.
Ocupantul ultimului loc a renunţat abia de câteva zile, înscrierea la această secţie a penitenciarului este voluntară, la fel şi retragerea. Nu a făcut faţă regulilor, aici deţinuţii trebuie să urmeze strict regulile „casei”; atunci când provin din medii în care nu au fost învăţaţi niciodată lucruri simple, cum ar fi să se adreseze politicos, chiar şi să vorbească poate fi prea greu pentru deţinuţi. „Mulţumesc” şi „te rog” pot concura în dificultatea obişnuinţei cu sevrajul, acesta a fost şi cazul deţinutului care a abandonat, a explicat şeful de secţie de la Jilava, Marian Digă.
Click pe imagini pentru fotogalerie:
Secţia are propria ei sală de mese, locatarii pot să îşi pregătească sau să îşi încălzească singuri mâncarea. Sunt dotaţi cu un cuptor cu microunde, au chiar un mic aparat de radio, şi trebuie să îşi spele şi vasele la chiuveta din mica bucătărie. Camerele au doar două paturi suprapuse, cu unul mai puţin decît secţiile „normale”. Sunt luminoase, deşi mici, şi cearşafurile vesel şi diferit colorate pentru fiecare pat dau aerul unor camere de cămin. Cu gratii serioase la geamuri.
Regulile jocului
Doar rezidenţii foşti consumatori care mai au şase luni de detenţie pot beneficia de program, cu condiţia să nu fi fost şi traficanţi de droguri, şi să nu fi fo