O companie producatoare de whisky va lansa un experiment in premiera in spatiu, incercand sa produca bautura alcoolica la bordul Statiei Spatiale Internationale.
Whisky-ul va fi amestecat cu carbune pentru a se vedea cum este afectata aroma de gravitatia zero din spatiu, potrivit Daily Mail, iar aceasta combinatie va ramane pe statia spatiala timp de doi ani.
Astronautii au primit un container cu whisky scotian, pentru acest experiment inedit, nu pentru a celebra vreun eveniment.
Distileria Ardbeg, de pe insula scotiana Islay, a trimis compusi de malt catre ISS, pe 30 octombrie 2011, impreuna cu bucati de stejar carbonizat. Ajunse in spatiu, cele doua ingrediente au fost amestecate, iar oamenii de stiinta incearca sa inteleaga cum interactioneaza acest amestec in cazul unei gravitatiei apropiate de zero.
Acest experiment din spatiu va dura in jur de doi ani, fiind pentru prima oara cand este realizat in conditii de imponderabilitate.
Aceasta este prima oara cand este observat modul in care terpenele - substante cu gust si miros aromat - interactioneaza cu alte molecule in zona cu gravitatie apropiata de zero.
Totodata, oamenii de stiinta vor masura si felul in care moleculele interactioneaza in cazul unei gravitatii normale de pe Pamant, astfel incat sa poata compara felul in care particulele ajung la maturitate.
Experimentul a fost prezentat, marti, la Edinburgh International Science Festival, fiind condus de compania americana de cercetare spatiala NanoRacks LLC.
Rezultatele vor putea fi folosite in diferite industrii, inclusiv in generatiile viitoare ale whisky-ului produs la Ardbeg. (sursa: ziare.com)
O companie producatoare de whisky va lansa un experiment in premiera in spatiu, incercand sa produca bautura alcoolica la bordul Statiei Spatiale Internationale.
Whisky-ul