Mirodeniile dau, in principal, gust si aroma mancarurilor. Unele din ele favorizeaza si digestia, sunt utile pentru o mai buna toleranta a organismului fata de mancarurile grele, uneori imbunatatesc circulatia, protejeaza inima, ficatul, alte organe.
Pe scurt, folosite cumpatat, mirodeniile pot ajuta organismul sa suporte mai bine delicatesele mesei festive, dar numai in forma lor naturala (nu "esente", "cencentrate", "arome"). Multe din ele sunt indicate sa fie folosite chiar si zilnic, conform Infoniac.
Scortisoara
Banala scortisoara ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidant si de periculosii radicali liberi. Antioxidantii previn cancerul de san, boala Alzheimer, diabetul si boala Parkinson.
Scortisoara poate fi folosita unde nici nu te astepti: la deserturi, la sosurile pentru peste, in mancarurile cu carne, in pastele fainoase. Este un adaos excelent la unele salate de fructe.
Salvia
Frunza de salvie, in salate si mancaruri, imbunatateste memoria, previne unele boli ale sistemului nervos central, diminueaza efectele crizelor neuropsihiatrice. Frunza de salvie stimuleaza buna digestie si produce efecte similare cu estrogenul, fiind de mare folos femeilor aflate la menopauza.
Se foloseste incorporata in carnea tocata, in sosuri, in supe. Se poate bea si facuta infuzie, din frunza proaspata, oparita cu apa clocotita si lasata sa se raceasca 10-15 minute. O felie de zahar si o lingurita de miere ii innobileaza aroma si gustul.
Cimbru
Cimbrul este unul din cele mai populare condimente, iar expertii apreciaza ca proprietatile sale antibacteriene sunt unice. Se cunoaste eficienta lui impotriva diferitor bacterii, indeosebi a stafilococilor si a neplacutei Escherichia coli.
Cimbrul favorizeaza o buna digestie, eliminand gazele intestinale si disconf