Foto: Thinkstock Psoriazisul este o boală de piele cronică destul de frecventă. Statistici recente arată că psoriazisul atinge 5%-10% din populaţie. Cele mai multe cazuri de întâlnesc în ţările nordice (cu mai puţin soare) şi cele mai puţine în ţările dinspre Ecuator. De obicei, psoriazisul debutează în jurul vârstei de 20-30 de ani, dar poate fi observat şi la sugari sau la vârstnici peste 75 de ani. Boala are o importantă componentă genetică: o treime dintre pacienţii cu psoriazis au un membru al familiei cu aceeaşi suferinţă.
Psoriazisul se manifestă prin apariţia unor leziuni (pete) roşii bine delimitate, acoperite de scuame (cruste detaşabile) albe-sidefii, stratificate, situate de regulă pe zone traumatizate (coate, genunchi, palme, tălpi, pielea capului, regiunea presacrată). Leziunile pot fi însoţite de prurit (senzaţie de mâncărime), iar în cazurile severe pot apărea pustule.
Deşi nu este contagioasă, boala este deosebit de stigmatizantă, afectând profund calitatea vieţii pacienţilor, arată doctor Rodica Tănăsescu, medic primar medicină de familie, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Pacientul cu psoriazis se simte complexat, marginalizat, evitat de cei din jur. Date prezentate recent de doctor Rodica Tănăsescu arată că: 80% dintre pacienţii cu psoriazis relatează impactul negativ al bolii asupra activităţilor zilnice, 64% dintre ei renunţă la haine care le lasă descoperite părţi ale corpului, 48% au probleme în viaţa de cuplu şi, mai grav, 20% nu ies din casă când se află în fazele acute de boală. Să nu uităm că psoriazisul este o boală cronică, incurabilă, care evoluează cu remisiuni şi perioade de agravări imprevizibile.
Cele mai multe remisiuni, perioade de acalmie cu ştergerea erupţiei, au loc în sezonul cald. Iată de ce acesta este atât de aşteptat de persoanele cu psoriazis. Razele solare ultraviolete sunt benef