Pastele a sosit si odata cu el multa bucurie si lumina in sufletele multor persoane. Din pacate, insa, multi oameni nu stiu sa se bucure atat de mult pe cat ar trebui de partea spirituala si vad in aceasta sarbatoare mai degraba un prilej de a petrece.
Si cum e mai bine sa petreci daca nu cu multa mancare, majoritatea preparatelor din carne, mult alcool, pentru a creste voia buna si oua din belsug? Caci daca sunt rosii parca nu mai sunt periculoase, oricate ti-ar pofti inima. Astfel, doctorii sunt pusi in garda zilele acestea, fiind invatati in fiecare an cu o multime de urgente provenite de la excesele alimentare si de bautura.
Ce sa faci pentru a nu ajunge si tu intr-o situatie de a-ti petrece prima sau a doua zi de Paste in camera de spital si indopat de pastile? Este simplu. Totul se rezuma la moderatie si la cateva reguli alimentare ce trebuie respectate.
In primul rand, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, trebuie sa ai grija sa nu exagerezi cu carnea, mai ales ca sarbatoarea vine dupa o perioada indelungata de post, in care organismul a fost invatat sa fie hranit cu mancaruri usoare. Ouale trebuie si ele consumate cat mai putine cu putinta, in special de persoanele bolnave, care nu trebuie sa depaseasca un ou pe zi. Oricat de mult ti-ar placea drobul, nu manca mai mult de o portie pe zi, intrucat carnea tocata pica foarte greu la stomac.
Atentie sporita trebuie sa acorde acestor lucruri oamenii care sufera de boli digestive, gastrite, ulcere, colecistice.
Nici aluaturile proaspete nu sunt indicate in cantitati mari, caci ele se transforma intr-o pasta in interiorul stomacului, care devine foarte greu de digerat si de eliminat, ducand la diaree, gaze si crampe.
Diabeticii trebuie sa aiba grija la excesul de dulciuri, chiar si banalul cozonac reprezentand un pericol pentru ei.