Celulele infectate cu virusul HIV, responsabile de apariţia bolii SIDA, ar putea fi distruse cu ajutorul celulelor stem modificate genetic. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă americani de la University of California, Los Angeles (UCLA).
Savanţii anunţă că au demonstrat cum celule modificate genetic pot caută şi distruge celulele infectate cu HIV din organismul uman, informează Daily Mail.
Studiul vine să demonstreze că utilizarea celulelor stem modificate genetic, care pot da naştere unor celule imunitare capabile să lupte împotriva virusului HIV, reprezintă o metodă eficientă de combatere a bolii SIDA, ţinând cont şi de faptul că această metodă nu deteriorează ţesutul sănătos.
În studiile anterioare, cercetătorii au prelevat celulele T, responsabile cu combaterea infecţiilor (limfocite T citotoxice CD8), de la un individ infectat cu virusul HIV şi au identificat molecula cunoscută sub numele de receptor de celule T, care ghidează celulele T spre recunoaşterea şi distrugerea celulelor infectate cu HIV.
În studiul actual, specialiştii au modificat în mod similar celule stem din sângele uman şi au constatat că acestea pot forma celule T mature, care au capacitatea de a ataca virusul HIV în ţesuturile unde acesta se multiplică. Procesul a fost realizat prin utilizarea unui model surogat, utilizând şoareci "umanizaţi", mai exact care aveau gene şi ţesuturi transferate de la om, la care infecţia HIV evoluează în aproape acelaşi mod ca şi la oameni.
Într-o serie de teste realizate pe sângele periferic, plasma şi organele unor cobai s-a observat că, atât la două săptămâni, cât şi la şase săptămâni de la introducerea celulelor modificate genetic, numarul celulelor T helper CD4 (care sunt epuizate ca rezultat al infectării cu HIV) a crescut, în timp ce nivelul virusului HIV din organism a scăzut. Celulele CD4 sunt globule albe