Până la primul tur de scrutin mai sunt câteva zile, iar cei doi candidaţi cu cele mai bune şanse - actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy, şi liderul socialist François Hollande nu sunt încă departajaţi clar în sondaje. Aşa că liderul francez readuce în prim-plan vechea harţă franco-britanică.
Deşi Marea Britanie deţine încă din partea agenţiilor de rating calificativul maxim - AAA, iar Franţa şi l-a pierdut anul trecut, Nicolas Sarkozy a încercat să îi convingă pe francezi că economia britanică este într-o stare mult mai proastă decât cea franceză. Triplul A britanic e în siguranţă, a anunţat însă Standard & Poor's.
"Marea Britanie are are o economie sănătoasă, deschisă, diversificată, sprijinită de instituţii eficiente şi care poate reacţiona la timp în faţa provocărilor economice", se arată într-un comunicat al agenţiei, citat de "Daily Mail".
Anunţul contrastează cu atacul lui Sarkozy, în fapt, o încercare disperată de a-şi spori şansele electorale, îl acuză presa britanică.
Liderul de la Elysee a declarat că starea economiei din Regatul Unit este "într-o situaţie de departe mai proastă" şi a criticat dur "Financial TImes" care a apreciat că în timpul mandatului, Sarkozy nu şi-a respectat promisiunea de a crea locuri de muncă.
"Ei nu sunt de acord cu mine şi mă bucur, pentru că nici eu nu sunt de acord cu ei". FT a comentat că Franţa ar trebui să procedeze ca Marea Britanie. Sarkozy a declarat, vorbind la postul de televiziune France 2, că Financial Times "sprijină orbeşte" modelul economic anglo-saxon. "Timp de ani întregi, ziarul a considerat că soluţia pentru lume este că nu ar trebui să existe nicio lege. Eu cred exact contrariul", a mai spus Sarkozy.
Cotidianul francez "Le Monde" înclină şi el să dea dreptate FT. Publicaţia apreciază că afirmaţiile lui Sarkozy sunt false şi că Marea Britanie este într-adevăr un stat mul