Rata redusă de absorbţie a fondurilor europene lovește puternic economia și afectează credibilitatea României. Membru al Comitetului Managerial al Fondului Social European, președintele CNIPMMR Ovidiu Nicolescu nu a rămas cu amintiri prea plăcute de la ultima reuniune la care a participat la Bruxelles.
„Absorbția fondurilor europene, din păcate, merge greu, pot spune chiar rău. Noi suntem pe ultimul loc, cu un pic peste 5% absorbție efectivă, bulgarii sunt înaintea noastră, au aproape 11%, iar pe primul loc este Irlanda, cu aproape 52%. Efectiv, să ştiți că nu m-am simțit deloc bine că reprezint această țară. Din păcate, acestă situație este determinată de câteva elemente pe care noi le-am semnalat de ani de zile, elemente care nu au fost luate în considerare de către factorii responsabili. Primul se referă la faptul că nu se respectă prevederile contractelor: s-au făcut proiecte, s-au câștigat, era prevăzută o anumită etapizare, anumite termene de rambursare a cheltuielilor, iar acestea nu s-au respectat. Ori când se dau sume foarte mici și nici nu se respectă termenele, vă dați seama că acestea provoacă blocajul la nivelul beneficiarului”, a declarat Nicolescu.
Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii a venit de-a lungul timpului cu o serie de măsuri care ar avea ca efect imediat creșterea ratei de absorbție a fondurilor.
„Noi am propus de acum trei ani să fie un sistem de motivare a angajaților care lucreză acolo. Specialiștii care lucrează în aceste autorități au o muncă foarte grea, foarte complexă... CNIPMMR a propus un sistem de motivare bazat pe performanță, adică să se dubleze salariile, și există posibilitatea din fondurile de asistență tehnică, adică de la UE, nu de la Guvern, în condițiile în care ei realizează niște puncte majore. Adică, să li se dea 10% în plus atunci când fac evaluarea, ca să grăbim evalu