Pe 15 aprilie 1452, în seara unei zile frumoase de sâmbătă, între localitățile toscane Anchiano și Faltognano, în apropiere de Vinci, lângă Florența (Italia), se năștea Leonardo da Vinci, unul din marile genii ale omenirii. Pe 15 aprilie 1452, în seara unei zile frumoase de sâmbătă, între localitățile toscane Anchiano și Faltognano, în apropiere de Vinci, lângă Florența (Italia), se năștea Leonardo da Vinci, unul din marile genii ale omenirii.
Artist, om de știință și inventator de anvergură universală, Leonardo n-a avut parte de o copilărie tocmai fericită. Tatăl său, Don Ser Piero, era un moșier respectat, iar mama lui, Caterina, era servitoare, așa că ideea de căsătorie nu s-a pus niciodată cu adevărat între cei doi. Crescut până la doi ani de mama sa, iar apoi de rudele din partea tatălui, Leonardo - considerat bastard - a învățat de foarte mic să se descurce singur, acumulând rapid cunoștințe de latină, matematică, muzică sau limba italiană. După ce, la 14 ani, Leonardo a decorat în joacă câteva scuturi, Andrea del Verrocchio, proprietarul unui renumit atelier de pictură, a ales să-l angajeze, cucerit mai ales de încrederea adolescentului, care - întrebat fiind dacă se pricepe și la altceva - i-a răspuns sigur pe sine că se pricepe la toate.
Datorită geniului său, Leonardo a fost cunoscut în epocă pentru capacitatea sa incredibilă de a lucra la mai multe proiecte în același timp, dezvoltate în domenii din cele mai diferite. Începe să picteze Madonnele sale celebre, primește comenzi de la biserici sau persoane private și se angajează în slujba ducelui Lodovico Sforza, supranumit ”Maurul”, și el bastard, aspect ce l-a apropiat foarte mult de Leonardo. În paralel cu pictura, lucrează și rezolvă probleme de teorie a artei, de urbanism, de hidraulică, de optică sau de geometrie, realizând pentru ducele Sforza și un complex sistem de irigații, agricul