Nu toţi românii „sărbătoresc” sacrificarea mielului de Paşte. Adventiştii au ritualul spălării picioarelor şi se împărtăşesc cu must, evreii mănâncă pâine nedospită, pătrunjel şi miere cu nucă.
Ziua de 15 aprilie nu înseamnă pentru toţi românii „îmbuibare” cu friptură de miel, cozonaci şi încondeierea ouălor. Conaţionalii de alte culte decât cel ortodox spun că toate acestea sunt exagerate: ei au cu totul şi cu totul alte tradiţii de Înviere sau pur şi simplu petrec acea zi ca pe oricare alta.
Adventiştii de ziua a 7-a participă la ritualul spălării picioarelor şi se împărtăşesc cu azimă şi must, adepţii cultului Martorii lui Iehova se întâlnesc după apusul soarelui ca să vorbească despre Mortea şi Învierea lui Hristos, iar evreii mănâncă miere cu nucă. „Paştele” acestora nu coincide însă cu cel al otodocşilor.
Paștele evreilor, cu miel, dar fără ouă
Evreii tocmai au sărbătorit săptămâna trecută Pesahul, care se aseamănă destul de mult cu Paştele ortodocşilor, exceptând ouăle vopsite. În timp ce creştinii sărbătoresc Învierea lui Hristos, evreii celebrează eliberarea din robia egipteană.
„Consumăm carne de miel cu azimă-pâine nedospită, timp de şapte zile. Pe masă mai trebuie să avem frunze de pătrunjel şi leuştean care să semnifice viaţa grea pe care au avut-o evreii în Egipt timp de 430 de ani. Consumăm şi miere cu nucă care semnifică ideea de cărămidă şi faptul că evreii au fost folosiţi ca sclavi în construcţii”, explică Fredi Deac, preşedintele comunităţiide evrei din Bistriţa. Ritualul sacrificării mielului are loc între orele 15.00-17.00 .
În trecut, dacă un evreu nu putea participa la sacrificarea mielului pascal, era obligat să îndeplinească acelaşi ritual o lună mai târziu. Dacă refuza, era exclus din comunitate prin lapidare.
Adventiștii se împărtășesc cu must
Cei 100.000 de adventişti de z