În urmă cu 94 de ani, pe 15 aprilie, bojdeuca a fost declarată prima casă memorială din România. Pentru jumătate de an, în 1876, Ion Creangă și Mihai Eminescu au locuit împreună în bojdeucă.
Bojdeuca lui Ion Creangă
Masa la care a scris „Amintiri din copilărie”
Laița din cerdac pe care dormea vara Ion Creangă
Obiecte din vremea lui Creangă
Locul în care mânca Ion Creangă
Camera de zi
Ușa de intrare în casă
Poarta e larg deschisă. Casa e în vale și se coboară pe scări din piatră de rău. În curte, un lan de lalele îmbobocite se roagă la soare să dea mai repede în floare. Azi e mai zgârcit cu razele.Trei vrăbii se aleargă printre crengile copacilor înfloriți, iar câinele vecinului latră la o pisică de pe gard care merge țanțoșă pe marginea acoperișului. Când se face liniște, din curtea celuilalt vecin, un cocoș colorat se înfoaie pe o grămadă de lemne și le arată găinilor cine cântă cel mai tare.
Iar când ajungi în fața casei, se resetează simțurile, brusc te așezi pe banca din față și aștepți să iasă cineva pe ușă şi să-ți citească o poveste. La cinci minute de mers pe jos din inima verde a Iașiului, Copou, coborând la vale pe Sărăriei, apoi pe străduțele înguste ale Țicăului, ajungi într-o casă în care te poți teleporta până în anii 1870. „E bojdeuca de casă din Valea Plângerii”,locul în care a locuit și a scris marele povestitor Ion Creangă. Aici și-a găsit liniștea și echilibrul.
În urmă cu 94 de ani, pe 15 aprilie, bojdeuca a fost declarată prima casă memorială din România.„Bojdeuca este simplă, dar cochetă, elegantă și păstrează atmosfera acelor vremuri în care a locuit Ion Creangă. Păstrează și atmosfera, dar și obiectele care i-au aparținut scriitorului”, ține locul gazdei, Valentin Talpalaru, coorodonatorul echipei de muzeografi