Eurodeputaţii încep patru zile de plen la Strasbourg săptămâna următoare după vacanţa pe care cei mai mulţi au avut-o de Paştele Catolic. Combaterea evaziunii fiscale în criză, coordonarea sistemelor de securitate socială şi dreptul Parlamentului European la anchetă vor fi câteva din rapoartele în dezbateri.
La vot intră printre altele controversatul acord UE- SUA privind transferul datelor pasagerilor şi împărţirea riscurilor între investitorii publici/privaţi în cazul ajutorului pentru un stat membru aflat în dificultate. Şedinţele încep marţi de la ora 18.00, ora României.
Euroaleşii vor decide marţi cu privire la acordul UE- SUA privind transferul de date personale ale pasagerilor UE către Departamentul de Securitate Internă. Acest acord stabilește condiții legale pentru transferul acestor date și se referă la: perioadele de stocare, scopul utilizării datelor și măsurile pentru protejarea lor. Acordul ar trebui să înlocuiască o înțelegere aplicată provizoriu din 2007. Unii deputați și-au manifestat îngrijorarea cu privire la standardele de protecție a datelor la care acordul se referă.
Dreptul Parlamentului la anchetă
Eurodeputaţii discută joi, în prima parte a şedinţei de plen care începe la ora 9.00 (10.00, ora României) un raport legat de dreptul Parlamentului European de a face anumite anchete. Euroaleşii vor să câştige puteri de investigaţie similare cu cele ale parlamentelor naţionale, în ciuda rezistenţei din partea Consiliului şi a Comisiei.
Eurodeputatul Carlos Coelho (Portugalia, PPE) a explicat pentru EuroparlTV de ce au nevoie aleşii din PE de o mai mare putere de "investigare"
Drepturile omului: cum cenzurează dictatorii site-urile web
Parlamentul va cere Comisiei Europene miercuri, într-un vot privind raportul anual despre drepturile omului în 2010, să propună reguli pentru consolidarea monitoriz