Te-ai gândit vreodată câţi microbi conţin obiectele pe care le foloseşti zilnic? Ştii că gesturile reflexe, banale de altfel, de a pune mâna pe tot ce te înconjoară fără a te spăla imediat pe mâini, îţi pot pune viaţa în pericol? Te-ai gândit vreodată câţi microbi conţin obiectele pe care le foloseşti zilnic? Ştii că gesturile reflexe, banale de altfel, de a pune mâna pe tot ce te înconjoară fără a te spăla imediat pe mâini, îţi pot pune viaţa în pericol?
Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls îţi spune care sunt cele mai contaminate obiecte şi ce viruşi şi bacterii găsim pe ele.
Telefonul mobil. E obiectul de care nu te dezlipeşti nici măcar la toaletă sau în pat la culcare, pe post de ceas deşteptător. Şi pentru că îl iei peste tot, e bine să ştii că nu e doar un aparat util ci şi un purtător de zeci de mii de germeni şi bacterii. Studiile arată că 92% dintre telefoane sunt infectate şi conţin peste 1.000 de tipuri de microbi. Cele mai frecvente bacterii sunt E.coli sau stafilococul auriu meticilino-rezistent, care stă în mod normal în nas, gură şi pe piele.
Banii. La fel de indispensabili ca şi telefonul mobil, banii sunt trecuţi din mână în mână, depozitaţi în cele mai neigienice locuri, şi astfel devin şi ei un focar de infecţie. Potrivit specialiştilor, un virus gripal poate trăi de la o oră şi până la 17 zile pe o bancnotă de hârtie. Pentru că nu putem spăla banii, trebuie să avem grijă să ne dezinfectăm mâinile după ce i-am atins: cu apă şi cu săpun sau măcar cu un şerveţel umed antibacterian.
Testerele de machiaj. Când intri într-un magazin de cosmetice, eşti tentată să încerci tot ce-ţi cade pe mână pentru că e pe gratis. Dar, tot aşa fără bani poţi colecţiona şi agenţii infecţioşi. Unii stafilococi de pe un ten acneic pot trece foarte uşor pe pielea ta prin folosirea bureţilor sau a pensulelor de machiaj. Iar folosirea unui ruj