Săptămâna Naţională de Conştientizare privind Fenomenul Social şi Medical al Infertilităţii a fost marcată la Bucureşti printr-o reuniune a asociaţiilor de profil din 17 ţări europene, eveniment organizat în parteneriat de SOS Infertilitatea şi Fertility Europe. Agenda manifestărilor a cuprins o serie de întâlniri cu parlamentari români, sesiuni de lucru în plenul delegaţiilor, precum şi o expoziţie de sensibilizare în privinţa fenomenului infertilităţii, organizată în Pasajul Universităţii din Bucureşti.
Preşedintele Fertility Europe, Clare Lewis-Jones, vorbeşte, într-un interviu acordat gândul, despre problemele pe care le întâmpină cuplurile hipofertile şi cât de îngrijorător este acest fenomen la nivel global.
Clare Lewis-Jones (dreapta) în timpul unei întâlniri la Parlamentul României
Doamnă Clare Lewis-Jones, dintre atâtea probleme, de ce aţi ales să vă dedicaţi cauzei infertilităţii?
Deoarece mi s-a întâmplat mie însămi să mă confrunt cu infertilitatea. Am descoperit că am probleme în 1978.
Dumneavoastră sunteţi deci una dintre femeile care s-a confuntat cu problemă infertilitătii. Care a fost cel mai dureros moment din viaţă dumneavoastră legat de acest aspect?
Au fost multe momente dureroase. În prima fază mi s-a spus că am trompele uterine înfundate. Am făcut o laparoscopie şi medicii mi-au spus că una din trompe ar fi fost viabilă. Am incercat trei ani să rămân însărcinată natural şi în fiecare lună când descopeream că nu mi se întâmplă sufeream enorm. După aceea au urmat patru încercări de fertilizare în vitro, fără success. Am suferit enorm după fiecare eşec.
Multe dintre femeile care se confruntă cu astfel de probleme ajung câteodată să spună că viaţă nu mai merită trăită. Vi s-a întâmplat şi dumneavoastră?
Personal, nu am simţit asta pentru că am avut suportu