Contrabanda cu ţigări a crescut în Bucureşti, din ianuarie şi până în martie, cu aproape 6 puncte, ajungând să reprezinte 13,5% din comerţul legal, arată cel mai recent studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Novel Research.
Compania Novel Research a publicat astăzi datele cu privire la traficul ilegal de ţigarete din România în luna martie 2012.
"Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingând 13,4% din totalul consumului de pe piaţa românească. În toate regiunile afectate puternic de acest fenomen, cifrele nu s-au schimbat: 31% în regiunea de vest, 22,2% în nord-est şi 20,8% în cea de nord-vest a ţării", a declarat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.
Potrivit acestuia, se constată o creştere îngrijorătoare pentru Bucureşti, cu 5,8 puncte procentuale în martie 2012 faţă de ianuarie, până la cota de 13,5%. În schimb, "o veste bună pentru regiunea de sud-vest este scăderea, faţă de luna ianuarie 2012, cu 5,1 puncte procentuale, până la nivelul de 8%", a declarat oficialul Novel Research.
Cele mai multe ţigarete de contrabandă provin din Ucraina (27%), urmată de Moldova (26,2%), Serbia (20,8%) şi duty-free (18,7%).
Contrabanda a scăzut de trei ori în doi ani
Potrivit Gildei Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România şi Moldova, contrabanda s-a redus în doi ani de la peste 36% la circa 13%, "diminuare care se datorează abordarii strategice a fenomenului, eforturilor concertate ale autorităţilor, îmbunătăţirii şi simplificării cadrului legislativ, precum şi colaborării strânse dintre instituţiile statului (Vamă, Poliţie, Procuratură, Servicii etc.) şi industria tutunului".
Aceasta spune că tendinţele din ianuarie se păstrează, însă apare un element de noutate, in martie: pentru prima dată din 2010 încoace, ponderea c