USL ar putea depune marţi, 17 aprilie, la Parlament, prima moţiune de cenzură îndreptată împotriva noului Guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Documentul va avea în principiu trei capitole: unul legat de privatizări, altul privind gestionarea banilor publici în favoarea primăriilor Puterii şi unul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Tema finală a moţiunii de cenzură nu este deocamdată cunoscută, însă Uniunea Social Liberală a transmis un mesaj clar paramentarilor din actuala coaliţie că este ultima lor şansă să treacă de partea Opoziţiei.
“Ochiurile plasei USL sunt destul de mici”, avertiza recent copreşedintele USL, Victor Ponta, iar avertismentul a dat roade, în rândurile PDL înregistrându-se mai multe dezertări, suficiente cât să le dea încredere liderilor Opoziţiei. Aceştia susţin, de altfel, că ar avea pe lista de semnături în favoarea moţiunii şi nume din coaliţia de la Putere.
În fine, optimismul Opoziţiei e cu atât mai mare, cu cât aceasta a recâştigat majoritatea la Senat, un alt atuu. Premierul Ungureanu, vizat de moţiune, avertizează că dacă aceasta va trece, “arătăm că suntem într-o ţară în care schimbarea de guverne nu duce la altceva decât la semianarhie instituţională”, fapt care va pune în pericol şi stabilitatea economică.
Partenerul de coaliţie al PDL, UDMR, a promis că va participa la şedinţa în care se va dezbate moţiunea, dar nu va vota, mai ales dacă documentul va menţiona înfiinţarea liniei maghiare de la UMF Târgu Mureş. Liderul formaţiunii maghiare a avertizat însă PDL că pericolul vine chiar din interiorul Partidului Democrat Liberal: “Nu am emoţii cum vor vota colegii noştri, am emoţii cum vor vota alţii”, a spus Kelemen Hunor.
Deocamdată, oficial, PDL spune că nu se teme că moţiunea de cenzură va întruni cele 236 de voturi necesare şi crede că documentul va rămâne “un deme