Politica monetară dusă de BNR permite băncilor să reducă dobânzile la produsele în monedă naţională, dar reducerea fluxurilor venite dinspre băncile-mamă a provocat o reacţie inversă în ceea ce priveşte dobânzile pentru euro
Mai multe bănci din România au scăzut de la începutul acestui an dobânzile la produsele de economii în lei. În medie, modificările au fost de aproximativ 0,25 puncte procentuale, cu un maxim de până la 1 punct procentual. Modificările sunt efectul scăderilor repetate de dobândă pe care BNR le-a efectuat începând cu noiembrie 2011.
Amploarea modificărilor nu este tocmai cea aşteptată de piaţă, însă consemnează o schimbare de trend, în condiţiile în care dobânzile au crescut constant chiar şi după primul semn de relaxare dat de Banca Naţională. Pe de altă parte, lupta pentru resurse în monedă europeană devine din ce în ce mai acerbă. În cadrul unor oferte promoţionale, băncile dau dobânzi de până la 5%. Această strategie este efectul direct al reducerii finan¬ţărilor venite în România dinspre cartierele generale ale băncilor.
Băncile mari se luptă pentru euro
Contul de economii de la BRD este una dintre cele mai bune oferte: are o rată a dobânzii de 5% până la finalul lunii iunie. Pentru sume mai mari de 10.000 euro, rata dobânzii coboară la 2,5%. BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a intrat de anul trecut în lupta pentru euro: încearcă să atragă economiile în valută ale clienţilor cu o dobândă de 4% pe an dacă îşi ţin economiile în bancă timp de doi ani.
Alpha Bank oferă o dobândă de 5% pentru depozitul Tax Protect şi nu cu mult mai jos se situează oferta Băncii Româneşti - depozitul pe 210 zile cu o dobândă de 4,88%. Dobânzi de peste 4% oferă şi Piraeus Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, ProCredit Bank, Carpatica, Volksbank sau BCR. La UniCredit Ţiriac Bank, dobânda porneşte de la 4,5% pe an pentr