În Asia Centrală sunt din ce în ce mai populare nunţile, unde pentru mireasă trebuie să se plătească o răscumpărare. De exemplu, în prezent, o fată turkmenă poate fi cumpărată cu 10 mii de dolari, iar studiile superioare măresc „costul" miresei de câteva ori.
Miresele din Asia Centrală se bucură de cea mai mare popularitate în Asia de Sud-Est. Şi aceasta din cauza practicii larg răspândite de întrerupere a sarcinii în funcţie de sexul copilului. În multe state din acea regiune există mult mai mulţi bărbaţi, decât femei. Foarte mult timp, fetiţele erau considerate o povară pentru familie, în aceste societăţi.
Însă acum, când economiile ţărilor din această zonă se consolidează, priorităţile se schimbă. Malaiezienii şi indonezienii bogaţi caută soţii în spaţiul post-sovietic, declară orientalistul Dmitri Vehoturov pentru Vocea Rusiei.
Indonezienii preferă soţii din Uzbekistan
„În Asia de Sud-Est există ţări budiste şi ţări musulmane. Ţările musulmane, Malaiezia, Indonezia, Brunei, au relaţii strânse cu statele musulmane din Asia Centrală. De exemplu, mirii din Indonezia caută soţii în Uzbekistan".
Mirii străini preferă fetele cu studii superioare. Iar părinţii viitoarelor mirese fac tot posibilul, pentru a organiza nunta fiicelor lor, fac eforturi pentru ca acestea să înveţe limbi străine. Mai ales că banii investiţi în educaţia şi studiile fiicelor sunt recuperaţi prin răscumpărare. Deseori, banii pe care familia mirelui îi dă familiei miresei asigură viaţa fraţilor şi surorilor mai mici ai miresei, explică expertul Naima Nefliaşeva.
Cum se împart banii
„La multe popoare, răscumpărarea este o compensare pentru familia fetei, pentru educaţia ei şi pierderea unui lucrător. Acesta este un preţ simbolic pentru părinţii miresei. La popoarele de religie musulmană, preţul pentru mireasă este împărţit în două.