Revigorarea pieței de echipamente finanțate prin leasing arată că mai multe ramuri economice au ieșit deja din criză, având un potențial de creștere important.
După cele aproape 900 de milioane de euro înregistrate de piața leasingului de echipamente în 2008, segmentul a atins fundul prăpastiei în 2010. Atunci, piața a căzut de patru ori față de anul 2008. 2011 arată însă o creștere de 67% a acestui segment, de la 217 milioane de euro la 324 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Asociația Societăților Financiare - ALB România. Creșterea a fost generată în principal de finanțarea utilajelor din agricultură și construcții.
Astfel, echipamentele au ajuns să dețină un procentaj de 24% din totalul pieței de leasing, după ce în 2010 a deținut 21%.
Cel mai dinamic segment al utilajelor finanțate în leasing a fost cel din agricultură, unde constatăm o triplare a volumului de finanțări de la an la an. Astfel, dacă în 2010, agricultura reprezenta 8% din totalul leasingului de echipamente, în 2011 acest procentaj a avansat până la la 24%. O creștere importantă s-a constatat și pe segmentul echipamentelor electrice, de la 4% la 10%, și pe cel al construcțiilor, de la 13% la 19%.
Așa cum arată președintele Raiffeisen Leasing, Felix Daniliuc, „Leasingul este un foarte bun barometru al economiei. Totdeauna am spus că activele finanțate prin leasing se regăsesc în economie. Dimensiunea creșterii economice este direct proporțională cu creșterea pieței de leasing“.
Câștigătorii crizei: firmele din agricultură, construcții drumuri și sectorul medical
Comentând cifrele statistice de pe piața leasingului de echipamente, Daniliuc arată că, atunci când vorbim de creșterea finanțării utilajelor din construcții, nu ne referim la cele tradiționale, segment rămas în continuare în recul după căderea pieței imobiliare,