Anders Behring Breivik compare în faţa justiţiei norvegiene începând de luni, pentru „acte de terorism", la aproape nouă luni după ce a ucis 77 de persoane. Principala necunoscută este dacă Breivik va merge la azil sau la închisoare.
Anders Behring Breivik a intrat în sala de judecată adresând publicului format din familii ale victimelor, supravieţuitori şi jurnalişti un salut de extremă dreapta, cu braţul drept întins şi pumnul strâns. Potrivit AFP, Breivik a efectuat salutul nazist şi a declarat că nu recunoaşte legitimitatea instanţei care îl judecă pentru uciderea a 77 de persoane, în vara anului 2011.
În momentul în care judecătorul l-a întrebat în legătură cu profesia sa, el s-a prezentat drept „scriitor"', spunând că scrie o lucrare în închisoare. „Nu recunosc tribunalul norvegian", a mai spus Anders Behring Breivik.
Chiar dacă refuză să pledeze vinovat, extremistul de dreapta îşi recunoaşte faptele, însă, notează AFP, principala miză se învârte în jurul sănătăţii sale mentale şi prin urmare în jurul sorţii sale: azil sau închisoare?
Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane detonând o bombă la baza clădirii unde se află sediul premierului, absent din clădire la momentul respectiv. Apoi, deghizat în poliţist, el a împuşcat cu sânge rece, timp de peste o oră, tineri laburişti, reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo. Atacul s-a soldat cu 69 de victime, în principal adolescenţi prinşi în capcană lângă un lac cu ape îngheţate. „Au fost masacre mai mari cu alte tipuri de arme, dar nu cu o armă de foc", a explicat pentru AFP Jack Levin, profesor de criminologie la Northeastern University din Boston.
Afirmând că este în război împotriva „invaziei musulmane" în Europa şi a multiculturalismului, Breivik, în vârstă de 33 de ani în prezent, şi-a calificat gestul drept „atroce, dar necesar", adăugând că