Producătorii de energie regenerabilă ar putea primi mai puţine certificate verzi de la 1 ianuarie 2013. Primii vizaţi sunt cei din energia solară.
A trecut doar o jumătate de an de când se aplică noua schemă de certificate verzi (la 1 noiembrie 2011), prin care producătorii de energie regenerabilă primesc mai multe certificate, faţă de unul singur până atunci. Investitorii în eoliene primesc două certificate verzi până în 2017, apoi unul. Cei care produc energie fotovoltaică beneficiază de şase certificate, iar producătorii de energie din biomasă primesc două certificate, cu excepţia celor din culturi energetice, care primesc trei certificate.
Însă schema noastră de sprijin este una dintre cele mai generoase din UE, dacă nu chiar cea mai generoasă, după cum au recunoscut chiar şi oficialii Ministerului Economiei. În total, producătorii de energie verde vor primi, conform acestei scheme, un total de 10,8 miliarde de euro în următorii zece ani, bani pe care îi vom da tot noi, consumatorii de energie. Comisia Europeană a aprobat această schemă vara trecută doar cu obligaţia unei monitorizări a veniturilor obţinute de investitori, iar în cazul în care se constată o supracompensare, subvenţiile să fie reduse.
Gata cu supracompensarea!
Până acum se vorbea de o monitorizare pe parcursul a doi ani, urmând ca o eventuală reducere a numărului de certificate să fie luată în calcul de la 1 ianuarie 2014. Însă un ordin al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în martie, stabileşte o metodologie prin care „prima analiză de supracompensare se va realiza în semestrul I din 2012 şi va avea efect asupra capacităţilor ce vor începe să producă energie electrică după 1 ianuarie 2013".
Primii vizaţi de aceste schimbări sunt investitorii în electricitatea din sursă solară, întrucât aceştia primesc cele mai multe certificate