La Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei (jud. Suceava), din cele câteva sute ouă încondeiate expuse, explodează periodic din cauza „vechimii”, 5 sau 6 dintre ele, obligând personalul să colinde un târg de ouă învecinat pentru completarea colecţiei. Sursa: EVZ
Ca o soluţie ingenioasă, pentru completarea „pierderilor”, s-a înfiinţat „alături” de Vatra Dornei, în comuna Ciocăneşti, un Festival pentru ouă încondeiate.
„Un bogătan de la noi, din Vatra Dornei, i-a spus odată lu’ fie-său: ’Dacă vreodată vei ajunge la faliment, să te spânzuri de cuiul ăla! Ţine minte! Acolo să te spânzuri şi nu în altă parte!’ ”. Mult timp după aceea, acel fiu a ajuns cu afacerile la faliment. Şi-a amintit atunci de sfatul tătâne-său şi a vrut să se spânzure în cui, dar ce să vezi?! Când a agăţat frânghia, a căzut cuiul cu o bucată de perete şi în gaura rămasă a găsit o casetă cu bijuterii. Asta l-a salvat de faliment. Aşa şi cu Vatra Dornei: va găsi mereu resurse să rămână bogată!”, ne-a povestit un localnic hâtru.
Ca să afle mai multe despre bogăţiile acestei guri de Rai numită Vatra Dornei, străinul ar trebui să viziteze şi Muzeul de Etnografie, unde arta extraordinară de înfrumuseţare a ouălelor pascale este cel mai bine ousă în evidenţă.
Expoziţia are caracter permanent şi se află în incinta clădirii Palatului Primăriei, oferind o imagine cuprinzătoare a bogatei civilizaţii tradiţionale din zona Dornelor. Aici sunt reunite creaţiile populare din majoritatea zonelor etnografice de munte, fiind reprezentate aproape toate genurile sale: de la arhitectură, continuând cu ceramică, ţesături din interior, porturi populare specifice obiceiurilor de peste an şi, boneînţeles, impresionanta colecţie de ouă încondeiate, una dintre cele mai prestigioase din România.
Deoarece, din colecţia de cca 300 de ouă încondeiate sunt pierdute anual câteva din cauză de “îmbătrânire”, p