Ieşeanul Constantin Romanescu, unul dintre cei mai respectaţi psihiatri din România, a participat în anii ’70 la un experiment unic. El şi-a inoculat virusul malariei pentru a testa un medicament.
În urmă cu mai bine de 35 de ani, trei oameni din Iaşi au dat un nou înţeles sintagmei „dedicat trup şi suflet". Din pasiune pentru medicină, profesorii Constantin Romanescu şi Ernest Ungureanu, alături de părintele Pojoga, s-au oferit voluntari pentru un experiment medical extrem de periculos, ţinut secret atât de urechile autorităţilor, cât şi de propriile familii. Şi-au pus, practic, la dispoziţie trupurile pentru a le fi inoculat virusul malariei.
Muzeul Socola de la Iaşi: o adevărată nebunie
„Nebunii crizei“ invadează Socola. Vezi aici câte persoane au cedat din cauza sărăciei (FOTO)
Experimentul a avut două scopuri: pe de o parte, să testeze medicamentele antimalarie proaspăt apărute pe piaţă şi, pe de altă parte, să salveze câteva sute de pacienţi diagnosticaţi cu sifilis nervos (paralizie generală progresivă), boală considerată incurabilă la acea vreme de majoritatea reprezentanţilor comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Profesorul Constantin Romanescu
Nobel pentru tratamentul cu malarie
Profesorul Ungureanu şi părintele Pojoga au murit între timp, dar psihiatrul Constantin Romanescu trăieşte. La cei 85 de ani, el povesteşte cu lux de amănunte cum a decurs experimentul din cauza căruia a fost la un pas să-şi piardă viaţa. Practic, oamenii de ştiinţă din Iaşi au pornit demersul lor pentru a confirma cercetările neurologului şi psihiatrului austriac Julius Wagner von Jauregg. Acesta descoperise în perioada interbelică o metodă revoluţionară de tratare a paraliziei generale progresive: prin inocularea virusului malariei.
De altfel, pentru cercetările sale, Von Jauregg a primit în 1927 Premiul Nobel pentr