Lumea crestina a sarbatorit Pastele in doua zile diferite, anul acesta, existand o saptamana distanta intre sarbatoarea catolica si cea ortodoxa. Acest eveniment ne reaminteste ca, odata, intre ortodoxie si catolicism s-a intamplat ceva. In randurile urmatoare, vom incerca sa aducem cateva informatii despre asa-numita Mare Schisma Est-Vest.
Exista mai multe motive pentru separarea Bisericii de Est de cea din Vest. Unul dintre ele il reprezinta lupta pentru putere dintre patriarhul Romei (Papa) si patriarhul Constantinopolului (Patriarhul Ecumenic). Odata cu raspandirea islamului, in secolul al VII-lea, in cele 5 patriarhiate din Antiohia, Alexandria, Ierusalim, Constantinopol si Roma influenta crestina si-o pastreaza doar ultimele doua.
Astfel se inteteste lupta pentru suprematie intre cele doua orase, pentru stapanirea lumii crestine, care atinge punctul culminant in 1054, cand cele doua Biserici se separa ireconciliabil, scrie Deutsche Welle.
Papa aduce in apararea sa mai multe argumente: locul unde se afla scaunul sau papal este capitala fostului Imperiu Roman si, chiar mai important, locul unde Apostolii Petru si Pavel au propovaduit inca din zorii crestinismului ideile lui Iisus. Insusi Iisus i-ar fi spus lui Petru, conform Noului Testament, ca "el va fi piatra in jurul careia isi va zidi propria Biserica".
Argumentele Constantinopolului au fost de natura politica si militara. In timp ce Europa Vestica era dominata de haos, dupa divizarea Imperiului Roman, Bizantul era o regiune stabila, cu traditii bine impamantenite, cu o armata puternica si o flota maritima pe masura, avand o influenta politica si religioasa puternica asupra tarilor vecine.
Un alt motiv important pentru divizare il constituie diferentele radicale intre credintele religioase. Acestea s-au format in secole de izolare relativa, dar fara