Institutul care a a produs seruri şi vaccinuri mai bine de un secol în România a ajuns în colaps din vina propriei conduceri.
Situaţia critică a unicului producător de vaccinuri din România nu face doi bani în ochii autorităţilor statului. După ce în urmă cu doi ani şeful de-atunci, Radu Iordăchel, a săvârşit culmea incompetenţei pe acest post, şi a fost demis de către Cseke Attila, ministrul Sănătăţii în 2010, Justiţia l-a repus acum în funcţie.
Ministerul Sănătăţii ridică din umeri
Astfel, cercetătorul Radu Lucian Dorel a fost demis pentru a-i face loc lui Iordăchel, cel care a făcut achiziţii de lux pe buget de faliment în perioada mandatului său şi nici nu a mai obţinut vreo autorizaţie de producere a vaccinurilor pentru că „i-a ieşit din atenţie", după cum susţin liderii de sindicat ai instituţiei. Iordăchel nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.
Angajaţii se dau de ceasul morţii, şi e de înţeles. Institutul Cantacuzino funcţionează în regim de autofinanţare, iar de doi ani de când nu se mai produce nimic aici, evident, vistieria s-a golit. „Nu suntem siguri dacă vom avea bani pentru salariile din aprilie. Nu ştiu de unde va face rost noul manager, dar am înţeles că mâine ne pune în temă cu planurile lui", susţine Monica Bălteanu, unul dintre liderii de sindicat.
Ce nu ştie multă lumea e că şi atunci când conducerii unităţii de cercetare i s-a oferit bani, aceştia nu au fost investiţi corect şi s-a ajuns pe linie moartă. Teoretic, Institutul Cantacuzino nu e deloc sărac. Banca Mondială l-a creditat cu o sumă în valoare de 8,5 milioane de euro pentru modernizare şi creşterea producţiei. Multe dintre echipamente au fost deja cumpărate, doar că lucrările au rămas în coadă de peşte, deşi data finalizării proiectului era 2011.
Ministerul Sănătăţii se spală pe mâini de situaţia dezastruoas