In fata meselor pline cu bucate alese si apetisante si bauturi care mai de care mai tentante, cel mai adesea sfaturile si indemnurile la cumpatare sunt ignorate sau uitate cu desavarsire si multi meseni se lasa dusi de pofte ori lacomie, fara sa se gandeasca la consecinte.
In cantitati rezonabile si fara a fi amestecat, alcoolul e bun si chiar recomandat de medic pentru persoanele fara probleme de sanatate. Totusi, oamenii, mai intotdeauna, uita de masura. Adesea, de bucuria revederii cu familia ori prietenii, a sarbatorii in desfasurare ori pentru a fi pe placul gazdei sau a invitatilor, amesteca bauturile si beau mai mult decat pot duce, fara sa se gandeasca la plata crunta de a doua zi.
Efectele de dupa o noapte in care s-a exagerat cu consumul de alcool sunt dureroase si de lunga durata. Dupa cateva ore de somn, care nici nu odihnesc organismul si nici nu alunga efectele alcoolului, ba chiar le acutizeaza, cel care a exagerat sau a amestecat bauturile risca sa se trezeasca cu gura si gatul uscate, cu dureri de cap atroce, cu senzatia puternica de ameteala si de voma. Asta este mahmureala.
Consumul exagerat de alcool mareste diureza (cantitatea de urina) si asta reduce pe de o parte cantitatea de lichide din creier si de aici vin durerile de cap, senzatia de gat si gura uscata, starea de ameteala si de lehamite.
Pe de alta parte, odata cu toxinele pe care le elimina, mai mult fortat de cantitatea de alcool, organismul pierde nu numai apa vitala, ci si o mare cantitate de substante absolut necesare bunei functionari a corpului uman.
Intr-o asemenea stare, cel mai indicat este sa se bea apa, multa apa, plata sau de izvor. Se poate face o limonada dintr-o lamaie stoarsa intr-un litru de apa, indulcita cu miere de albine, de preferinta poliflora.
O aspirina, luata inainte de culcare sau la trezire