În romanul “A doua şansă” al lui Ian Fleming, publicat în 1964, eroul James Bond, cunoscut ca un înrăit băutor de Martini, vorbeşte dispreţuitor despre whisky-ul japonez în timpul unei misiuni în Tokyo. În prezent însă, distileriile japoneze produc unele dintre cele mai bune whisky-uri din lume, scrie un blog de pe bbc.com.
Pe insula Hokkaido, la 50 km vest de Sapporo, distileria Nikka Whisky Yoichi, din localitatea cu acelaşi nume, este locul unde se fac malţuri unice, care au ajutat la propulsarea whisky-ului japonez în top 10 al celor mai bune whisky-uri din lume.
În 2008 "Whisky Magazine", o renumită publicaţie din domeniu, a premiat whisky-ul produs la Yoichi în 1987 la categoria “the best of the best”.
Licoarea fabricată în localitatea japoneză Yoichi, având o vechime de 20 de ani, a devenit prima varianta de whisky produsă în afara Scoţiei care a câştigat competiţia organizată de renumita revistă.
“Imperiul” din Yoichi a fost fondat de Masataka Taketsuru, primul japonez care a studiat la Glasgow arta whisky-ului. În 1920, el s-a întors în Japonia cu titlul de "Master Blender" şi a deschis la Yoichi prima distilerie de whisky japonez. Distileria de la Yoichi produce numai whisky-uri din malţ uscat cu turbă, după o veche artă scoţiană.
Cei care apreciază cunoscutul whisky japonez au posibilitatea să facă un tur al renumitei distilerii de pe insula Hokkaido.
În cadrul turului prin distilerie vizitatorii pot degusta gratuit licoarea şi pot vizita un muzeu unde este înfăţişată istoria companiei Nikka Whisky, precum şi viaţa lui Taketsuru. În magazinul cu suveniruri de aici o sticlă de licoare veche de 20 de ani costă 20.000 de yeni.
În romanul “A doua şansă” al lui Ian Fleming, publicat în 1964, eroul James Bond, cunoscut ca un înrăit băutor de Martini, vorbeşte dispreţuitor despre whisky-ul japonez în t