La sfârșitul acestei luni, miniștrii educației din cele 47 de țări europene care au adoptata sistemul Bologna în universități se vor aduna la București pentru ultima conferință a Asociației Universităților Europene (EUA). Se va discuta mai ales modul în care dezvoltarea învățământului superior ajută statele europene să depășească criza, dar și posibilitatea înființării Zonei Învățământului Superior European (European Higher Education Area-EHEA).
"Munca depusă de EUA pentru implementarea sistemului Bologna de trei ani în Europa este gata. Acum, EUA trebuie să consolideze această reformă, în sensul pregătirii absolvenților pentru viața profesională și îmbunătățirea mobilității studenților", a declarat Lesley Wilson, secretar general al EUA. El crede că întâlnirea de la București va însemna un pas înainte pentru Zona Învățământului Superior European - EHEA. Totodată, oficialii EUA cred că acum este mai important ca niciodată ca guvernele să sprijine universitățile, care ar trebui să fie o pepinieră de tineri bine pregătiți, de care piața muncii europeană are atâta nevoie.
Printre prioritățile discuțiilor de la București se numără:
îmbunătățirea parteneriatelor dintre guverne, universități și posibili angajatoriîmbunătățirea condițiilor de studiu din universități, prin atragerea investițiilor publice și prin asigurarea autonomiei universitarepromovarea conceptului de "universitate conectată la realitățile pieței muncii", care să adapteze procesul de învățare la cerințele angajatorilor
Asociația Universităților Europene reprezintă deopotrivă toate universitățile europene și pe rectorii acestora și este principala "voce" a comunității învățământului superior european.