La băncile care aplică deja noile norme de creditare, avansul minim a crescut şi de două ori. Restul băncilor încearcă să profite de avantajul nesperat şi au redus perioada de analiză a solvabilităţii clienţilor.
Vom mai putea lua credite ipotecare? Dacă da, la ce costuri şi cu ce avans? Aceste trei întrebări sunt pe buzele tuturor încă din noiembrie 2011, când Banca Naţională a anunţat introducerea unui nou set de reguli privind creditele pentru populaţie.
De atunci şi până acum pe piaţă au apărut mai multe teorii, printre care şi aceea că noile norme nu vor afecta deloc împrumuturile pentru locuinţă.
Capital a vrut să vadă cum stau lucrurile „la faţa locului“ şi a făcut un tur pe la agenţiile câtorva dintre cele mai importante bănci din România. Sub masca unei persoane căsătorite, dar fără copii, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi venituri lunare nete de 5.000 de lei, dar şi cu un credit de nevoi personale a cărui rată lunară este de 100 de euro, reporterul Capital a încercat să obţină un împrumut pentru achiziţionarea unui apartament cu trei camere în valoare de 70.000 de euro.
Concluzia? Băncile care au trecut deja la noile reguli practică un avans minim de până la două ori mai mare, iar băncile care funcţionează încă pe vechile norme fac tot posibilul să acorde credite „cât mai ţin normele vechi“. Pentru aceasta, unele dintre ele au redus şi perioada de analiză a solvabilităţii solicitantului.
Devine tot mai clar că noul regulament va reduce semnificativ accesul la creditele de locuinţă. Un avantaj vor avea băncile care au practicat şi până acum un nivel al avansului mai mare decât media pieţei. Oferta lor rămâne, cu mici excepţii, neschimbată.
Împrumuţi 60% din preţul locuinţei. Restul e avans
Prima oprire a fost la BRD, unde am aflat că noile norme funcţionează, deşi oamenii care lucrează direct cu p