Anders Behring Breivik a declarat, în cea de-a doua zi a procesului său, că tinerii pe care i-a omorât pe insula Utoya, în timpul atacului din 22 iulie 2011, nu erau "nişte copii nevinovaţi", ci nişte persoane "spălate pe creier", care apărau valorile multiculturale împotriva cărora el simte că este dator să lupte. De asemenea, norvegianul a declarat, în faţa familiilor victimelor lui, că ar repeta oricând cele două atacuri, soldate cu 77 de morţi, pentru a continua să apere cultura popporului său.
Ţinta iniţială, a mărturisit bărbatul, nu au fost tinerii laburişti de pe Utoya, ci jurnaliştii reuniţi la convenţia anuală a presei din Norvegia, atac care nu i-a reuşit, deşi a muncit "mult" la el.
Breivik a susţinut, în cadrul unui discurs de 65 de minute, dublu faţă de timpul care i-a fost alocat, că viziunile sale despre răul pe care îl reprezintă multiculturalismul sunt împărtăşite de marii lideri europeni, între care Nicolas Sarkozy, Angela Merkel şi David Cameron.
Ziua a început cu o suspendare de aproximativ o oră a procesului, unul dintre judecătorii civili fiind înlocuit, pe motiv că nu ar fi imparţial. Thomas Indreboe a cerut, într-un mesaj postat pe Facebook la o zi după atacurile din 22 iulie, ca Breivik să primească pedeapsa cu moartea.
Prima zi a procesului, care va dura 10 săptămâni, a fost consacrată citirii acuzaţiilor şi declaraţiilor preliminare ale procurorilor. Breivik, care a fost acuzat de "acte de terorism", a intrat zâmbind în sala de judecată şi a declarat că recunoaşte faptele, dar este nevinovat. Norvegianul le-a spus judecătorilor că nu recunoaşte legitimitatea instanţei. Foarte emoţionat, Breivik a lăcrimat în momentul în care, la tribunal, a fost proiectat filmul de 12 minute, un colaj de fotografii şi desene, în care erau prezentate cu precădere imagini ale unor integrişti musulmani.
În ambele zile, acuz