Polemica creată în jurul Băncii Centrale Europene (BCE) şi situaţia îngrijorătoare din Spania, aflată în recesiune din primul trimestru al acestui an, sunt câteva din problemele care îi preocupă pe investitori. Tensiunile continuă să persiste în zona euro, alimentate de îngrijorările legate de Spania, unde dobânzile la obligaţiuni au crescut luni, şi de polemica lansată, în cadrul campaniei prezidenţiale franceze, în jurul rolului BCE, scrie "Le Figaro", potrivit Agerpres.
Preşedintele candidat Nicolas Sarkozy a afirmat acum două zile că dacă va fi reales el va 'deschide dezbaterea' asupra BCE şi a acţiunii sale de sprijinire a creşterii în Europa. În timp ce guvernul german este "profund convins" că aceasta trebuie să-şi exercite mandatul 'în mod independent", Ministerul Finanţelor de la Berlin nu a dorit să comenteze mai mult declaraţiile franceze.
La sfârşitul anului trecut, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel căzuseră totuşi de acord să nu mai evoce public rolul BCE tocmai pentru a-i păstra independenţa în gestionarea crizei. O strategie care s-a dovedit profitabilă, deoarece BCE a putut să se lanseze în operaţiunea de refinanţare nelimitată a băncilor pe termen de trei ani. Această operaţiune le-a permis acestora să-şi îmbunătăţească fondurile proprii şi să cumpere obligaţiuni de stat în primul trimestru, ceea ce a calmat tensiunile pe piaţa datoriei. Dar în momentul în care efectele acestei politici încep să se estompeze, noua aluzie referitoare la BCE din partea Franţei riscă să crească starea de nervozitate.
În timp ce zona euro a înregistrat în februarie un excedent al comerţului exterior de 2,8 miliarde de euro, faţă de un deficit de 7,9 miliarde în ianuarie, investitorii sunt acum cu ochii pe Spania, ei vor ca ţara să-şi reducă deficitul public. Dar îngrijorarea lor a fost alimentată luni de faptul că dobând