Mult clamata sărăcie a românilor este, de fapt, o chestiune de perspectivă. Contează cu cine te pui în balanță și dacă alegi să trăiești în prezent ori iei în calcul și trecutul, dar și viitorul.
În ultimul trimestru din 2011, venitul mediu lunar pe cap de adult român a fost, potrivit Institutului Național de Statistică, de circa 260 de euro. Foarte puțini bani, desigur, dacă ne comparăm cu vest-europenii, americanii ori japonezii. Totuși, potrivit site-ului www.globalrichlist.com și ultimelor date privind populația lumii, există pe Terra peste șase miliarde de persoane care câștigă mai puțin decât această sumă și „doar” aproximativ 900 de milioane cu venituri mai mari. Cu alte cuvinte, românul mediu este mai bogat decât 87% dintre locuitorii planetei.
„Totul este relativ“, spune Matei Păun, managing partner al BAC Investment Bank (Romania). „Nu suntem, desigur, Sudan ori Bangladesh, dar știm cu toții că suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa“, afirmă el. Într-adevăr, la mai toate capitolele, inclusiv la nivelul de trai, suntem pe locul 26 din cele 27 de membre ale Uniunii Europene, doar bulgarii stând mai prost decât noi. Totuși, pe întregul continent mai sunt cel puțin alte opt state (din fosta URSS sau din Balcanii de Vest) unde calitatea vieții este sub cea din România. Dincolo de Prut, de exemplu, salariul mediu este de circa 2,5 ori mai mic decât la noi, iar PIB-ul pe cap de locuitor (indicator care spune multe despre veniturile locuitorilor, dar și despre sumele pe care le poate aloca statul diverselor cheltuieli publice) a fost în 2010 de 1.600 de dolari, de circa cinci ori mai mic decât cel înregistrat în România.
De unde am plecat
Iar dacă nu ne înălzește prea mult că suntem mai bogați decât macedonenii, moldovenii, sârbii ori ucrainenii, ceva mai mult interes ar trebui să ne trezească faptul că, în