Prima moţiune de cenzură anunţată de USL împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi amânată. Demersul opoziţiei, centrat pe situaţia UMF Târgu Mureş, are nevoie de voturi în parlament pentru a trece cu succes, iar acolo actuala putere deţine încă majoritatea, deşi fragilă. Moţiunea de cenzură ar urma să fie şi prima acţiune parlamentară a opoziţiei în actuala sesiune legislativă, care a început la 1 februarie, dată de la care parlamentarii USL sunt în grevă parlamentară. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Conform calendarului anunţat de liderii USL, textul moţiunii ar urma să fie depus, astăzi, de USL, la două luni şi o săptămână de la învestirea Cabinetului Ungureanu.
Reprezentanţii USL mizează pe plecarea mai multor parlamentari din partidele de la putere pentru a-şi asigura majoritatea în ambele Camere ale Parlamentului.
Deocamdată însă, coaliţia dispune de majoritate, chiar dacă fragilă, iar pentru a se asigura că nimeni nu trădează la votul moţiunii de cenzură - care este secret, exprimat cu bile - va impune propriilor parlamentari, cel mai probabil, să nu participe la vot.
Liderii USL au făcut însă apel la aceştia să voteze şi au iniţiat şi o campanie on-line de susţinere a moţiunii, îndemnând oamenii să le trimită e-mail-uri parlamentarilor puterii. Campania nu s-a bucurat de succes: puţin peste 200 de oameni au susţinut iniţiativa USL.
Opoziția are 212 voturi și îi trebuie 231
De altfel, USL are nevoie de mult mai multe voturi decât ale celor nouă deputaţi independenţi (printre care și Boldea, aflat în arest) şi ale celor doi senatori neafiliaţi. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare voturile a 231 de parlamentari, având în vedere că în prezent sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate.
Opoziţia cumulează, la ora actuală, în cele două Camere, 212 parlamentari. Coaliţia guvernamentală - formată