Jim Yong Kim a fost desemnat să-i succeadă lui Robert Zoellick la preşedinţia Băncii Mondiale. Personalitate puţin cunoscută, americanul de origine sud-coreeană beneficiază de o bună reputaţie în mediul umanitar, dar lipsa lui de expertiză în chestiuni economice reprezintă un handicap serios în gestionarea uneia dintre cele mai puternice instituţii financiare ale planetei.
Jim Yong Kim s-a născut la Seul, în 1959. El a emigrat cinci ani mai târziu în Statele Unite, împreună cu familia sa. Parcursul său este demn de visul american. După ce studiază medicina la Harvard, urmează un doctorat în antropologie, după care se angajează în zona acţiunilor umanitare şi lansează în anii '90 Partners in Health, o asociaţie ce furnizează tratament şi mijloace de prevenţie populaţiilor din ţările sărace.
Activ în Haiti, apoi în Peru, ONG-ul fondat de Jim Yong Kim cunoaşte un succes foarte mare, în special graţie implicării directe a comunităţilor vizate. Aceste metode aveau să servească drept model Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care le aplică din 1998 în programul ei de luptă contra tuberculozei.
Jim Yong Kim coordonează din 2003 departamentul SIDA al OMS, iar în 2009 a fost numit în fruntea universităţii Dartmouth. Dr. Kim, cum este supranumit în Statele Unite devine primul american de origine asiatică la şefia uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA.
Jim Yong Kim nu are însă experienţă guvernamentală, spre deosebire de rivalul său perdant, Ngozi Okonjo-Iweala, care a fost de mai multe ori ministru de Finanţe în Nigeria.
Jim Yong Kim a fost desemnat să-i succeadă lui Robert Zoellick la preşedinţia Băncii Mondiale. Personalitate puţin cunoscută, americanul de origine sud-coreeană beneficiază de o bună reputaţie în mediul umanitar, dar lipsa lui de expertiză în chestiuni economice reprezintă un handicap serios în gestion