În câteva zile, guvernul Ungureanu se va confrunta cu prima moțiune de cenzură depusă de Opoziția parlamentară. În cazul în care moțiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul va pleca. În România democratică s-au depus, în total, 27 de moțiuni de cenzură.
Cel mai contestat guvern din istoria democratică a României este guvernul Emil Boc care a trebuit să țină piept celor 10 moțiuni de cenzură. Guvernul Boc este, de asemenea, singurul guvern care a trebuit să se confrunte cu adoptarea unei moțiuni de cenzură și singurul guvern care a reușit să se sustragă plecării după adoptarea unei moțiuni de cenzură.
„11 împotriva României" este moțiunea buclucașă, depusă la Camera Deputaților de parlamentarii PNL, UDMR și o parte din PSD, în octombrie 2009, pentru demiterea guvernului Boc.
„Lipsa unui program coerent și eficient anti-criză, populismul, demagogia și minciuna, lipsa performanței economice capabile să scoată România la liman, ignorarea partenerilor sociali, a Parlamentului, a partidelor politice, incapacitatea de a conduce și de a gestiona România, dar mai ales scăderea nivelului de trai și pierderea locurilor de muncă sunt atributele constante ale Guvernului Boc și tot atâtea motive pentru care am susținut și susținem în continuare că dumneavoastră, guvernanții, trebuie să părăsiți cât mai grabnic Palatul Victoria", se arată în textul moțiunii de cenzură.
Moțiunea de cenzură a fost semnată de 124 parlamentari (89 deputați și 35 de senatori), iar la votul moțiunii 254 de parlamentari au votat pentru adoptarea actului, iar 176 împotrivă.
Guvernul Boc a plecat, trăiască guvernul Boc!
După adoptarea moțiunii de cenzură, guvernul Boc a asigurat interimatul. După câștigarea alegerilor prezidențiale de către Traian Băsescu, acesta l-a propus Parlamentului pe Lucian Croitoru pentru funcția de premier. Candidatura acestui