Ar trebui sau nu ca Banca Centrală Europeană (BCE) să joace un rol mai activ în încurajarea creşterii economice? În Franţa cei doi principali candidaţi la alegerile prezidenţiale din 22 aprilie – Nicolas Sarkozy şi François Hollande - cred amândoi că acesta ar trebui să fie cazul.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Dar este binecunoscut că poziţia Germaniei nu s-a schimbat, Berlinul doreşte mai departe ca BCE să rămână independentă. Două viziuni contradictorii ale Europei de astăzi se confruntă din nou, însă de data aceasta putem vorbi despre o ascuţire a polemicii franco-germane.
Cei doi candidaţi la prezinţialele fraceze îşi pun în joc aici viitorul politic. Ştiam de ani de zile că Franţa doreşte o intervenţie a BCE pe pieţele europene astfel încât creşterea economică să fie mai tangibilă.
Nicolas Sarkozy a propus-o cu insistenţă la Bruxelles, în context european în ultimele luni dar niciodată nu şi-a detaliat ideile ca acum.
Fără schimbarea Tratatelor Europene, care nu prevăd această intervenţie, este totuşi posibil ca BCE să fie mai activă, spunea, marţi 17 aprilie, Nicolas Sarkozy. Politica ratelor de schimb ar trebui modificată sau măcar discutată cu BCE, spune Sarkozy.
Pe de altă parte, propunerile sale, făcute în aceste zile la Paris trebuie interpretate ca venind de la candidatul prezindetial si nu de la presedinte. Prin urmare, putem spune ca pentru moment nu este o noua propunere « franceza », ci mai degarba o tema de campanie.
La toate acestea, Germania a simţit totuşi nevoia să răspundă şi să-şi reitereze poziţia şi anume că Banca a fost şi va rămâne independentă.
Putem discuta despre cum trebuie încurajată creşterea economică, dar fără a implica BCE, spune Germania.
În fine, cum discuţia se prelungeşte periculos, preşedinţia daneză a UE a intervenit şi ea cu o remarcă de bun