Guvernul britanic şi-a apărat planurile de limitare a scutirii de impozite a donaţiilor caritabile, dezvăluind că 10% dintre cei mai bogaţi plătesc mai puţin de 20% din venit în impozite.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Începând din 2013, donaţiile caritabile ce pot fi deduse din venitul impozabil sunt limitate la 50 de mii de lire sterline sau 25% din venit, care sumă este mai mare, stârnind proteste în special din partea unor sprijinitori de frunte ai Partidului Conservator, condus de premierul David Cameron.
Totuşi, într-o aparentă concesie, oficiul premierului a anunţat lansarea unei consultări pe perioada verii cu privire la această măsură, care se dovedeşte extrem de controversată.
Un purtător de cuvânt al lui David Cameron a declarat că sunt preconizate mai multe opţiuni, iar Cabinetul doreşte să găsească o soluţie de echilibru, citându-l pe premier care a afirmat că nu doreşte afectarea donaţiilor caritabile.
Pe de-o parte, pierderea la bugetul statului este estimată undeva între 50 şi 100 de milioane de lire anual, din cauză că donatorii aleg să plătească aceşti bani direct unor cauze alese de ei şi nu sub formă de impozite.
Pe de altă parte, însuşi trezorierul Partidului Conservator, Lordul Fink, afirmă că măsura anunţată de Guvern va descuraja numeroşi donatori.
La rândul său, fostul premier din perioada 1997–2007, Tony Blair, a afirmat într-un discurs ţinut la Washington că acum este momentul propice ca statul să încurajeze din toate puterile filantropia.
Duminică, ministrul Justiţiei, Ken Clarke, dezvăluise existenţa unor scheme prin care donatorii contribuie la cauze caritabile dubioase în Europa de Est şi mai ales în România, unde activitatea caritabilă nu este reglementată la nivelul din Marea Britanie.
Surse din Ministerul de Finanţe susţin că aceşti bani, în majoritatea lor, nu sun