Moţiunea de cenzură pe care USL o va depune miercuri împotriva Guvernului Ungureanu a stârnit discuţii în grupurile parlamentare, calculele aratând însă că şansele să treacă sunt sunt aproape nule în condiţiile în care Puterea are încă majoritate parlamentară, în ciuda "tranferurilor" politice din ultima perioadă.
"Moţiunea va avea trei teme principale, de critică a activităţii actuale a Guvernului Ungureanu: procedura şi acest fenomen de înstrăinare rapidă a ultimelor resurse aflate în mâna Guvernului României, modul în care banii publici au fost utilizaţi şi modul în care Guvernul Ungureanu a încălcat principiul constituţional al autonomiei universitare şi a înfiinţat o facultate pe un criteriu etnic, pentru a rămâne în continuare la guvernare, cu spirjinul celor de la UDMR", a spus preşedintele PSD, Victor Ponta, după şedinţa conducerii USL.
Încrezător în şansele moţiunii se arată colegul său de alianţă, senatorul PNL Puiu Haşotti care a declarat că există şi parlamentari PDL care susţin moţiunea de cenzură, menţionând că doi deputaţi deja au semnat iniţierea ei, nedorind însă să menţioneze numele lor.
Pe de altă parte, liderii Puterii sunt convinşi că iniţiativa celor din Opoziţie nu va duce nicăieri, mai ales în condiţiile în care coaliţia încă mai are majoritate parlamentară. Mai mult, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, îşi ameninţă colegii care se gândesc să voteze moţiunea de cenzură cu excluderea din partid.
"Dacă sunt parlamentari PDL care merg pe varianta căderii guvernului, sancţiunea nu poate fi din punct de vedere politic decât cea mai dură, adică excluderea", a precizat Sever Voinescu, după şedinţa BPN al PDL.
Majoritatea parlamentară la limită
Calculele sunt aparent simple. Din cei 460 de parlamentari, ar fi nevoie de minimum 231 de de voturi „pentru” ca moţiunea să fie adoptată. Pe hârtie, Opoziţia