Moare, la 25 de ani, în acest aprilie urât ca un sfârşit de toamnă, Piermario Morosini, fotbalist italian legitimat în Serie B, la Livorno. Stop cardiac.
Luna trecută, mijlocaşului Fabrice Ndala Muamba, de la Bolton Wanderers, i s-a oprit inima, însă Muamba a supravieţuit şi, cum spun medicii, este acum în afara oricărui pericol. Vor porni aceste două căderi recente furtuni în eprubete? Cât de bolnav este fotbalul profesionist? De ce se prăbuşesc aceşti bărbaţi tineri? Şi câte răspunsuri încap, de fapt, într-un ventricul cardiac?
De ce au murit, în ultimii ani, Marc-Vivien Foé, Miklos Feher, Antonio Puerta, Phil O'Donnell, Dani Jarque? Cazurile s-au clasat sau urmează să se claseze, iar fotbalul merge mai departe. Nu se va opri nici acum. Se vor amâna etape, se vor ţine minute de reculegere, se vor purta banderole negre, dar se va merge mai departe. Cât de departe?
O problemă de dincolo de orice laborator ar trebui, totuşi, să ne atragă atenţia. De ce a murit Morosini, şi nu Muamba? De ce dintre toţi fotbaliştii aflaţi pe terenurile de fotbal ale Italiei, la sfârşitul săptâmâni încheiate, doar el, Piermario Morosini, a murit? Explicaţia oferită până acum este că ambulanţa a întâmpinat probleme la intrarea pe gazon din cauza unei maşini de poliţie care bloca accesul. Poliţiştii nu erau acolo, maşinii i s-au spart geamurile şi a fost mutată cu forţa. S-a întârziat intrarea ambulanţei cu cinci minute. Cinci minute - atât. Însă, uite: „Chiar dacă ambulanţa venea mai devreme, tot nu era nimic de făcut" -Leonardo Paloscia, medic cardiolog.
Deci: cine şi cum taie acest pachet de cărţi umane? La ce fel de ruletă se joacă aceste destine? Viaţa lui Piermario Morosini ne dă câteva indicii: la 15 ani şi-a pierdut mama, doi ani mai târziu i-a murit tatăl. Cât poate să ducă o singură inimă? Fratele său infirm s-a sinucis, Maria Clara, sora sa, cu dizab