Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 mld. lei, la aproximativ 5 mld. lei, plăţile urmând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate.
Fondurile pentru acest program, care a fost anunţat ca una din măsurile cele mai importante de relansare a economiei prin investiţii în infrastructură, urmau să fie plătite din bugetele anilor următori.
"În condiţiile constrângerilor bugetare datorate crizei mondiale şi pentru a asigura echilibrul şi stabilitatea economico-financiară se impun măsuri imediate de redimensionare a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Prezenta ordonanţă de urgenţă este elaborată în vederea respectării angajamentelor asumate de Guvernul României cu instituţiile finanţatoare. S-a adoptat procedura de reglementare prin ordonanţă de urgenţă deoarece parcurgerea etapelor de adoptare a unui proiect de lege necesită o perioadă mai îndelungată de timp, care conduce la întârzieri în adoptarea măsurilor şi la agravarea situaţiei actuale", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vizează redimensionarea PNDI.
PNDI, programat pentru perioada 2011 - 2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.
Prin proiectul de act normativ se vor reduce, la următoarea rectificare bugetară, creditele de angajament aferente PNDI cu suma de circa 15,9 mld. lei, având impact corespunzător şi asupra creditelor bugetare până în anul 2020, arată autorii documentului în nota de fundamentare.
"Din totalul de 20,9 mld. lei alocaţi prin PNDI, atât pe componenta Ministerului Dezvoltării, cât şi la Ministerul Mediului, propunerea de rectificare este de aproximativ 15,9 mld. lei. La Ministerul Dezvoltării s-au realizat p