SUA şi China au fost implicate, discret, în "jocuri de război" computerizate, în condiţiile în Washingtonul este din ce în ce mai indignat de atacurile cibernetice coordonate de Beijing asupra guvernelor şi a marilor companii occidentale.
Oficialii Departamentului de Stat şi ai Pentagonului, împreună cu omologii lor chinezi, au fost implicaţi în două "jocuri de război" anul trecut, care au fost proiectate să ajute la prevenirea unui conflict militar între cele două părţi în cazul în care vreuna din părţi s-ar simţi ameninţată, scrie cotidianul britanic „Guardian".
Un alt exerciţiu e planificat pentru luna mai.
"China ajuns la concluzia că relaţia dintre puteri s-a schimbat într-un fel care o favorizează", spune Jim Lewis, director al Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale (CSIS), din Washington.
"Armata de Eliberare a Poporului e foarte ostilă şi vede în SUA o ţintă. Crede că are justificare pentru acţiunile sale. Ei cred că SUA e în declin", spune Lewis.
Simulările au fost organizate prin intermediul CSIS şi al unui thinktank din Beijing, Institutul Chinez de Relaţii Internaţionale Contemporane. Ele au permis oficialilor din cele două guverne şi din agenţiile de informaţii să aibă contact într-un mediu mai puţin formal.
Reacţia la atacuri cibernetice
"Noi coordonăm jocurile, împreună cu Departamentul de Stat şi cu Departamentul Apărării", a spus Lewis, care a intermediat cele două întâlniri, care au avut loc la Beijing vara trecută şi respectiv la Washington, în decembrie. "Oficialii încep prin a fi observatori şi apoi devin participanţi. Pentru că e organizat de două thinktank-uri, pot vorbi mai liber", a continuat el.
În primul exerciţiu , ambele părţi au trebuit să spună ce ar face dacă ar fi atacate de un virus sofisticat, cum ar fi Stuxnet, care a scos din uz centrifugele din programul nuclear irani