În timp ce dobânzile la depozite sunt în scădere, piaţa de capital a crescut cu 24% în trei luni. Sursa: EVZ
Cine nu riscă nu câştigă. Această afirmaţie este cu atât mai adevărată în această perioadă, în care dobânzile la depozitele bancare sunt în scădere, iar bursa dă semne vizibile de revenire.
Să-ţi ţii banii la o bancă nu presupune prea mult risc, însă nici câştigurile nu sunt dintre cele mai atractive.
Dobânzile la depozite, în scădere
Dacă băncile din România au început anul cu dobânzi medii la depozitele în lei de 6,77% pe an, acestea au tot scăzut, ajungând în martie la 5% pe an.
Inflaţia anuală a fost, în martie, de 2,4%. În plus, din câştigul din depozite mai trebuie scăzut impozitul de 16% şi comisioanele pentru administrarea contului sau de retragere a banilor.
La final, constataţi că nu rămâneţi cu o sumă consistentă decât dacă doriţi să economisiţi echivalentul a câteva sute de euro. De exemplu, dacă aţi fi depus, la începutul lunii ianuarie, 2.000 de lei într-un depozit pe trei luni, la o dobândă de 6% pe an, aţi fi obţinut un câştig de 30 de lei.
Însă din această sumă trebuie scăzut impozitul de 16%, precum şi, de pildă, un comision de retragere a numerarului de 0,4%. În acest caz, aţi fi rămas cu o dobândă netă de doar 17 lei.
Ce câştiguri a adus bursa
EVZ a analizat evoluţia acţiunilor pe Bursa de Valori Bucureşti în primele trei luni ale anului. Cel mai mult au avut de câştigat cei care au avut intuiţia să investească în titlurile Azomureş, care au sărit de la un preţ de 1,368 lei/ acţiune pe 4 ianuarie până la 2 lei/acţiune la finele lunii martie, aducând un câştig de peste 46%.
Creşteri de peste 40% au fost consemnate şi de Petrom şi Carbochim. La fel ca depozitele bancare, investiţiile pe bursă presupun anumite costuri. Câştigul se impozitează cu 16%, iar pentru fiecare tranzacţie investitorii p