Statele Unite ale Americii cheltuie pe aparare mai mult decat tarile europene, China si Rusia la un loc, relateaza EUobserver precizand ca, pe masura ce administratia Obama incearca sa diminueze prezenta militara americana in Europa, criza financiara erodeaza puterea Uniunii.
Potrivit unor date publicate marti de organizatia non-guvernamentala suedeza Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), bugetul pentru aparare pe 2011 al SUA s-a ridicat la 711 miliarde de dolari (548 miliarde euro), o suma mai mare decat cea alocata de UE, China si Rusia la un loc (496 miliarde de dolari). Cele 27 de state membre ale UE au cheltuit, impreuna, 281 miliarde de dolari, China a alocat pentru aparare 143 miliarde de dolari iar Rusia a alocat 72 miliarde de dolari.
Presedintele american Barack Obama a anuntat la inceputul anului revizuirea strategiei militare a SUA, revizuire ce presupune o diminuare a prezentei militare americane in Europa si inceputul "secolului Americii in Pacific". Presedintele american a precizat ca retrage resursele de la bazele militare din Europa, infiintate in timpul Razboiului Rece, redistribuindu-le in regiuni precum Australia.
Retragerea americana din Europa este insotita de o accentuare a crizei financiare in tarile membre UE si o diminuare a puterii acestora. In 2008, bugetele pentru aparare ale celor 27 de state UE ajungeau impreuna la 289 miliarde de dolari. In 2011, suma a scazut la 281 miliarde de dolari.
In acelasi interval de timp, bugetul pentru aparare al Rusiei a crescut de la 57 miliarde de dolari la 64 miliarde de dolari, iar bugetul pentru aparare al Chinei a crescut de la 17 miliarde de dolari la 129 de miliarde de dolari.
Potrivit EUobserver, diminuarea bugetelor ar putea crea probleme in Europa unde Franta si Polonia militeaza pentru un buget comun al UE destinat apar