În noaptea de 15 spre 16 aprilie, Centrul de Excelenţă în Transplant Oradea a marcat o premieră națională: specialiștii Centrului au realizat un transplant cu prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator fără activitate cardiacă. În noaptea de 15 spre 16 aprilie, Centrul de Excelenţă în Transplant Oradea a marcat o premieră națională: specialiștii Centrului au realizat un transplant cu prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator fără activitate cardiacă.
"În noaptea de 15 spre 16 aprilie, în Centrul de Excelenţă de Transplant Oradea, a avut loc o prelevare multiorgan şi multiţesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastricht) - a declarat dr. Victor Zota, directorul Agenției Naționale de Transplant. Este primul donator de acest tip din România de la care se recoltează mai multe organe (ficat, rinichi) şi mai multe ţesuturi (cornee, piele). Ficatul a fost transplantat cu succes la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, de către prof. dr. Irinel Popescu, iar rinichii au fost transplantaţi cu succes la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan", a precizat dr. Zota, citat de realitatea.net.
Coordonatorul național de transplant a ținut să menționeze faptul că această premieră medicală a fost posibilă datorită unor programe de instruire pe linie de transplant precum Proiectul SPER (Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în domeniul transplantului de organe).
"Extinderea acestui program la nivelul întregii ţări va duce la o creştere a numărului de transplanturi de organe şi ţesuturi cu aproximativ 30%", a adăugat coordonator naţional de transplant.